آب يكي از مهمترين منابعي است كه زندگي انسان به آن وابسته است. آب حاصل از درياچه‌ها، بركه‌ها، رودخانه‌ها و چاه‌ها جهت مصارفي همچون كشاورزي، دامداري، صنعت و مصارف عمومي همواره يكي از معظلات موجود بر سر راه توسعه جوامع انساني به خصوص جوامع روستايي بوده است. آب از دیرباز مهمترین عامل توسعه در جهان بوده است. انسان‌ها در دوران اولیه زندگی نزدیک رودخانه‌ها و منابع آب تجمع می‌کردند و به فعالیت‌های کشاورزی می‌پرداختند. بهره‌گیری از روش‌های نوین کشاورزی و استفاده بهینه از آب، عوامل حیاتی برای نیل به هدف تأمین غذای جمعیت درحال افزایش دنیا است.

در بسياري از مناطق آب در سفره‌هاي زيرزميني وجود داشته و خارج‌سازي آن توسط دست يا تلمبه‌هاي دستي و يا توسط موتورهاي ديزلي كه از سوخت‌هاي فسيلي استفاده مي‌كنند صورت مي‌گيرد. در مناطق كويري يا كوهستاني كه مشكلات برق رساني وجود دارد و نيز آب در عمق زيادي از سطح زمين قرار دارد خارج‌سازي آب به روش‌هاي فوق امكان پذير نيست.

کمبود الکتریسیته و هزینه‌های بالای دیزل موجب شده از انرژی خورشیدی به منظور تامین آب شرب و آبیاری در پمپاژ آب استفاده گردد. در واقع در سیستم پمپ فتوولتاییک

از انرژی خورشید جهت تامین برق مورد نیاز پمپ استفاده می‌گردد. سیستم پمپاژ با استفاده از سوخت‌های فسیلی علاوه بر هزینه‌ی بالای سوخت منجر به آلودگی محیط زیست می‌گردند. هزینه‌های سرمایه‌گذاری و تعمیرات و نگهداری پمپ‌های دیزلی بین۲-۴ برابر سیستم پمپ فتوولتاییک است‎. پمپ‌های خورشیدی سازگار با محیط زیست و همین‌طور هزینه نگهداری کم و بدون هزینه سوخت هستند. با این نگرش که کاهش خطوط برق در مناطق روستایی و پرت موجب شده تا کاربرد پمپ‌های خورشیدی بیشتر از پمپ‌های مرسوم گردد. این تکنولوژی مانند پمپ‌های مرسوم است با این تفاوت که منبع تامین توان، انرژی خورشید است. مقدار دبی این پمپ‌ها به میزان تابش خورشید و اندازه آرایه پنل‌های خورشیدی بستگی دارد. طراحی درست سیستم فتوولتاییک باعث می‌شود که هزینه‌های بلندمدت در مقایسه با سیستم‌های متداول به طور چشمگیری کاهش یابد.

تولیدات کشاورزی در کشورهای در حال توسعه به میزان بارندگی بستگی دارد و نبود آب در تابستان برای این محصولات مضر می‌باشد. با این وجود بیشترین تابش در تابستان می‌باشد. در عین حال می‌تواند آب بیشتری پمپ کرد تا پاسخگوی نیاز آبی باشد. سیستم‌های آب شهری برای پمپ آب به شهرک‌ها نیاز به برق دارند. کاربرد پمپ‌های فتوولتاییک حوزه‌ی وسیعی مانند پمپاژ از حاشیه شهر به شهر، سیستم پمپاژ صنعتی، مراکز آموزشی و غیره می‌باشد. تحقیقات بسیار زیادی در حوزه‌های مختلف برای کاربردی‌سازی و بهینه‌سازی این سیستم در بین کشورهای دارای تابش خورشید مناسب انجام شده و در حال توسعه می‌باشد.